oktober 09, 2011

Petra Abrahamsson och Camilla Erlandsson, Arbrå Ångbageri


Grattis till Petra Abrahamsson och Camilla Erlandsson som med sina goda kakor i egna bolaget Arbrå Ångbageri vann Driva Egets David mot Goliat pris 2011 i veckan. Nomineringen till Petra och Camilla var: Med outtröttlig entusiasm och med humor som vapen kämpar Arbrå Ångbageri mot jättarna med mer kvalitet än volym. Själv fick jag smaka på Arbrås urgoda kakor i ett möte med GH, Inc hos Jeroen Gulickx och Peter Hansson som har Arbrå Ångbageri som kund. Arbrå är ett lysande exempel på hur entreprenörsandra kan föra in ny glöd i verksamheten.
"Redan 1892 gick ugnarna varma på Arbrå Ångbageri. Till en början såldes dagsfärska matbröd, vetebröd och andra bullar i caféet intill och så fortsatte det år efter år – nästan hundra faktiskt. Under det färgstarka 1980-talet bestämde man sig för att gå över till att bara producera skorpor och den stora succén: pepparkakan.
Genom åren har pepparkakorna på Arbrå Ångbageri bakats av bland annat herr Bylén, som följdes av en herr Nilsson (nej, inte han i sagan), sedan en herr Fernkvist och så en herr Österlind. Hos Österlind arbetade en flitig bagarlärlig vid namn Harry Lindblom som 1945 hade lyckan att ta över bageriet tillsammans med sin bror Karl. Så förflöt ännu några år. Efter lång och trogen tjänst lämnade Harry så småningom över kaveln till sina båda söner Ulf och Per Lindblom.
Så våren 2010 hände något i bageriet. Verksamheten flyttades till Bollnäs och de gamla grå stålskåpen antog en lackrosa ton. Två färgglada bagarinnor – fru Abrahamsson och fru Erlandsson tog plats vid bakborden och doften av ingefära och kanel blandades med nya tider och en entreprenörsanda med hjärta. Historien sitter kvar i väggarna och kakorna är fortfarande lika goda, men idag är det Petra Abrahamsson och Camilla Erlandsson som driver Arbrå Ångbageri och producerar sju sorters kakor som uppskattas för sin goda smak, bra råvaror och hemliga recept."
Med nya designade burkar, ny hemsida och nytt tänk har deras kakor - främst pepparkakor men även sorter som finska pinnar, bondkakor, havrekakor och kolakakor - gjort succé och knappat in på stora drakar som Annas, Gille, Nyåkers och Bergmans. Först var planen att ta sig in i livsmedelsbutikerna, men efter ett och ett halvt år har de tänkt om och inriktar sig nu på hotell och butiker som uppskattar deras mer exklusiva burkar och kakor. Fråga efter Arbrå Ångbageris kakor nästa gång du handlar. Heja Petra och Camilla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar