december 19, 2011

Sofia Hagelin, grundare Heart of Lovikka


Lovikka vanten i ny tappning. Här kommer hela storyn bakom Heart of Lovikka som har grundats av Sofia Hagelin. Fundera lite på ditt ursprung och vad som producerades där du växte upp, kanske finns det något som du vill bevara och förnya. Här i bloggen har jag tidigare skrivit om Petra Abrahamsson och Camilla Erlandsson som har tagit över Arbrå Ångbageri och driver det med framgång. Storyn bakom Heart of Lovikka är så genuin och ursvensk så jag vill gärna dela med mig av den till dig. Ett annat varumärke som har fått stort genomslag bland tonåringarna är Hasbeens och känner jag dem rätt kommer snart Lovikka vanten också stå på önskelistan. Här nedan får du hela historien, kul och inspirerande läsning som jag hoppas väcker fler bolagsidéer.

År 1892 stickades den första Lovikkavanten i byn Lovikka i Tornedalen av Erika Aittamaa. Här berättar Erika själv om hur det gick till för Bruno Söderberg i tidskriften Tornedalen, årgång 1936:

- Att jag började de s.k. Lovikkavantarna berodde på en ren tillfällighet. Vi hade det fattigt i stugan, när barnaskaran växte, och dåförtiden var förtjänsterna dåliga. Jag brukade sticka vanliga vantar åt de rikare i byn. En gång ville någon ha riktigt tjocka slitstarka vantar. Jag spann då riktigt tjockt garn och stickade två par så tjocka vantar att de enligt min mening borde hålla i flera vintrar. Glad i hågen skyndade jag till mina alsters blivande ägare. Denne var dock mindre tacksam. Han sa att jag t.o.m. hade förstört ullen. Detta hände för 44 år sedan. Jag gjorde nya försök, tvättade den flerfaldiga gånger och kardade dem omsorgsfullt. Det blev ett annat resultat. Vantarna blev snart efterfrågade. I synnerhet forbönderna, som körde lass från Haparanda, voro förtjusta i dem. Snart kom det vantbeställningar från olika byar i Tornedalen samt från lapparna. Jag hade börjat pryda dem men flerfärgade garner, varför lapparna gillade dem skarpt. Sedan dess har jag stickat vantar så gott som året om. Det var Gud som gav mig en fingervisning och hjälpte mig, så vi kunnat uppfostra barnen, utan att anlita hjälp från andra. Nu är jag 70 år gammal och skall fortsätta arbetet så länge jag orkar.”

Erika lärde alla som ville att sticka Lovikkavantar och en lärare hjälpte henne att söka patent på vantarna. Hon fick patentbrevet mot lösen, 30 kronor, men löste aldrig ut det. År 1952 avled Erika “Riga” Aittamaa vid en ålder av 86 år. Byns kvinnor har sedan dess hållit traditionen vid liv och år 1961 lät husmodersföreningen inregistrera Lovikkavanten som varumärke. Detta varumärke finns endast på äkta Lovikkavantar, det innebär att vanten är stickad i Lovikka på traditionellt sätt.
Idag köper husmodersföreningen kardull från ullspinnerier, som handspinnes till garn. Vantarna stickas för hand, därefter tvättas dom flera gånger. När vantarna torkat ruggas dom upp med ullkarda. Till sist broderas kragen.
Vantarna handstickas än idag i handspunnet Lovikka ullgarn, tvättas, kardas och handbroderas av sju tanter i husmodersföreningen i Lovikka. Stickfabriken i Lovikka har gått i konkurs och de flesta av dem som stickar idag i byn är pensionerade.
När Sofia Hagelin fick höra detta från sina släktingar i Lovikka blev hon oroad över att hela sticktraditionen skulle dö ut på sikt. Hon kände väldigt starkt att hon ville göra något för att bevara sticktraditionen för kommande generationer. Så föddes hennes idé – att skapa ett helt nytt modemärke där man med ett stilrent formspråk förenar en hundraårig sticktradition med distinkt mode. Så föddes Heart of Lovikka.
Husmodersföreningen i Lovikka stöder Heart of Lovikka. Alla plagg är döpta efter tanterna i husmodersföreningen. Designer är Anna Fornek Bergström.  I en tid när modet ofta präglas av snabbhet, föränderlighet och kvantitet vill Heart of Lovikka verka för ett mer hållbart mode. Plagg i klassiska snitt som tål att ses många gånger och som plockas fram som favoriter, säsong efter säsong. Designen görs i Sverige, produktionen sker i Litauen med garn från Italien och Sverige. Lovikkagarnet kommer från Holma Hälsingland utanför Hudiksvall. Heart of Lovikkas mål är att enbart arbeta med ekologiska garner och klimatvänliga tillverkningsprocesser så nära Sverige som möjligt.
Första kollektionen har fått ett mycket varmt mottagande och säljs i trettio butiker i Sverige. Heart of Lovikka är kandidat till ”Årets Rookie” som utses av Svenska Moderådet varje år. Heja Sofia!

-  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar