januari 23, 2012

Anna Carrfors Bråkenhielm, grundare Passion for Business mfl bolag


Dagligen fascineras jag av att det finns så många skickliga kvinnor som driver eget. Under många år har jag fått höra att det inte finns så många kvinnliga entreprenörer, men det stämmer ju inte. Inte alls faktiskt! Det är därför ett sant nöje att lyfta fram andra och bevisa motsatsen. Jag har under mina år som entreprenör också stött på uppfattningar som t ex 'att kvinnor skaffar ju barn och därför vet man inte om de kommer kunna fullfölja sina affärsplaner' vilket i sig BARA VISAR PÅ DE FÖRDOMAR SOM FINNS. Det finns inte en enda av de kvinnliga entreprenörer som jag känner, som inte jobbar minst lika mycket som män, OCH tar hand om sina barn. 


Idag har jag läst artiklar om Anna Carrfors Bråkenhielm. Shortcut har skrivit en intressant artikel som du kan ta del av nedan om du vill veta lite mer om och inspireras av Anna.  Här kommer också en länk där du kan lyssna till Anna som sommarpratare, klicka här


ENTREPRENÖR Sommarprataren och superentreprenören Anna Carrfors Bråkenhielm sålde nyligen sitt företag för 60 miljoner och har spottat ur sig flera succéer – utan henne hade du aldrig fått följa det konfliktfyllda ö-livet i Expedition Robinson. Här är hennes 10 bästa karriärtips!
Som vd och utvecklingschef på Strix skapade Bråkenhielm tv-historia 1997 när hon köpte in Expedition Robinson, tv-idén som ingen hade varit intresserad av, vilket la grunden till dagens dokusåpor.  Med en vass fingertoppskänsla har hon visat vägen för kommersiell-tv och producerat, förutom succén om det konfliktfyllda ö-livet, entreprenörsserien Draknästet.

Företaget Bråkenhielm grundade – produktionsbolaget Silverback – blev även det en succé och efter fem år sålde hon det till ett brittiskt tv-företag för 60 miljoner kronor. Nu driver hon tidningen Passion for business. Hon tycker att kvinnor i allmänhet är lite för rädda för att våga satsa. När hon sommarpratade den 5 juli i P1 uppmanade hon alla svenska företagsledningar och styrelser att satsa på kvinnor.
– Kvinnor är genetiskt inte lika riskbenägna som män. Jag tycker det är tråkigt att så få kvinnor vågar satsa stort, att släppa sargen. Men det finns kvinnor som är supertuffa och modiga, som Antonia Axelsson-Johnsson och Gunilla von Platen, berättar hon i boken Mind your own business.

Med en rad succéer i bagaget vet Anna Carrfors Bråkenhielm hur man bygger upp något framgångsrikt – här är hennes 10 bästa tips:


1. Sätt en deadline för när du måste ha lyckats – gå aldrig längre än tre år utan att vara lönsam.
2. Ha roligt på jobbet, var extremt professionell och gör inte våld på dig själv eller dina idéer.
3. Starta inte ett företag bara för att tjäna pengar utan jobba med något du brinner för. Men se också till att bli lönsam – ha en plan för hur mycket pengar du får göra av med innan företaget går med vinst.
4. Se till att din idé är realistisk. Fråga runt bland familj, vänner, bekanta, kunder och kunniga personer inom branschen.
5. Utnyttja ditt nätverk – har du inget så skaffa ett. Hitta en företrädare som kan öppna dörrar för dig.
6. Tänk utanför ramarna och de typiska vägarna som är lättast att ta. Då kanske du hittar nya sätt att göra affärer. Vänd och vrid på processen för att hitta det som är mest effektivt och försök att förkorta produktionsledet.
7. Lev med inställning att ingenting är omöjligt och var flexibel och kreativ. Om ditt företag kan agera snabbt har du vunnit mycket.
8. Vad noggrann när du anställer människor. Till en början anställde jag människor jag kände för att ha en stabil grund att stå på. Då slipper du negativa överraskningar.
9. Det är oerhört viktigt att du är prestigelös och att dina medarbetare är likadana. Det finns inget värre än att hålla på med politik, pinka in revir och sådana saker.
10. Var kontroversiell och kreativ. Stå för kvalitet, professionalism, snabbhet, flexibilitet och ärlighet. Jag gillar människor som är raka. Välj dina strider, men ta dem du måste ta. Igen – gör inte våld på dig själv och gör aldrig saker som strider mot din egen övertygelse.

http://www.shortcut.nu/artiklar/1974/Brakenhielms-10-basta-framgangstips

3 kommentarer:

 1. Råkade av slumpen hamna på er hemsida. Måste bara säga att det är väldigt inspirerande. Har fått riktigt många bra tips som jag kan implementera nu när jag jobbar med tillväxt frågor. Söker en mentor. Kanske kan du tipsa om någon i Stockholmsområdet. Kika gärna in på blogg och hemsida.

  SvaraRadera
 2. Glömde skriva adresserna: www.bodybazar.blogspot.com
  www.bodybazar.com

  SvaraRadera
 3. Hej Hanan,

  Vad roligt. Vilken fantastiskt fin blogg du har, riktigt bra innehåll fantastiska bilder, enormt fin design. Du kommer att gå långt :). Om du vill kan vi pratas vid lite. Jag kan säkert hjälpa dig på olika sätt.

  Vänligen, Nina

  SvaraRadera