januari 03, 2012

Monica Lindstedt, grundare och styrelseordförande Hemfrid


Fyra barn hemma och karriär var en omöjlig ekvation för Monica Lindstedt. För att komma tillrätta med problemet startade hon Hemfrid. Läs Monicas berättelse om varför hon startade bolaget, från Hemfrid.se. Titta också på den här härliga reklamfilmen. Monica har också varit med och startat tidningen Metro.

"Hur kom du på idén att starta ett städbolag?

– Jag var tvungen att lösa mitt eget problem. Både jag och min man gjorde karriär och där hemma väntade fyra barn. Min minnesbild av den tiden är att jag alltid gjorde minst två saker samtidigt: lagade mat och förhörde läxor, strök och tittade på tv. Min arbetsgivare erbjöd mig allt från tjänstebil till rikskuponger, men det jag behövde mest – hjälp i hemmet – gick inte att få. Så då startade jag Hemfrid.

Vilken var den största utmaningen?

– Att bygga en fungerande organisation och samtidigt skapa en marknad på en politisk arena. 
Jag stod på barrikaderna och försvarade hushållsnära tjänster när den så kallade pigdebatten* var som hetast. Trots att behovet var enormt tog det sex år innan företaget gick med vinst.

Varför är professionella, hushållsnära tjänster viktiga ur ett samhällsperspektiv?

– För att de gynnar jämställdheten, folkhälsan och integrationen. Jämställdhetsaspekten handlar om att skapa möjligheter för kvinnor att göra karriär på samma villkor som män. Hemmet är fortfarande kvinnornas ansvar i högre grad än männens, och ingen orkar köra dubbla lass en längre tid. Folkhälsoaspekten handlar om att företagen minskar antalet långtidssjukskrivna när de ger hushållsnära tjänster som en löneförmån. Integrationsaspekten handlar om att ge utlandsfödda en biljett till det svenska samhället. Vi har många medarbetare som aldrig hade jobbat vitt innan de började på Hemfrid och en del gör faktiskt intern karriär hos oss.

Vad är du mest stolt över med Hemfrid?

– Att vi har tagit oss så här långt, att vi har blivit ett begrepp och en bransch. Och självklart alla fantastiska medarbetare!
*Pigdebatten satte igång i början av 90-talet, efter nationalekonomen Ann Marie Pålssons förslag om att hushållen skulle få göra skatteavdrag för köp av hushållsnära tjänster.
Hemfrid i Sverige AB grundades 1996, som Sveriges första leverantör av hem- och familjeservice till hushåll. I dag har Hemfrid drygt 1 100 medarbetare från hela världen som underlättar vardagen för tusentals hushåll. Dags att städa efter jul- och nyårshelgen? Kontakta Hemfrid! Nu har de också utökad service och kan hjälpa till med hemservice, flyttning, fönsterputs, barnpassning, trädgårdsservice, kontorsstädning, ja allt det som gör ditt vardagsliv lite enklare. Heja Monica!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar