maj 10, 2012

Estrid Ericson grundare Svenskt Tenn
Just kommit hem från Svenskt Tenn som har skapat en ny serie möbler som visades idag. Den nyrenoverade butiken inspirerar genom vackra möbler och tyger, fina exponeringar och fantastiskt vackra blommor allt i Estrids anda. Här kommer lite intressant historia om Svenskt Tenn. 
I oktober 1924 öppnar butiken Svenskt Tenn på Smålandsgatan i Stockholm. Bara trettio år gammal har teckningsläraren Estrid Ericson från Hjo investerat arvet hon just fått från sin far i ett eget företag.
Tillsammans med den etablerade tennkonstnären Nils Fougstedt vill Estrid Ericson erbjuda moderiktig tennkonst till rimliga priser. De tillverkar den själva i den lilla verkstaden bakom butiken. Tenn har snabbt etablerat sig som ett av tidens mest spännande material. Det konkurrerar mer med det nya glaset och keramiken än med metaller som silver och nysilver. Och Svenskt Tenn, som är en etablerad kvalitetsbeteckning, ter sig som en namn i tiden.

Stockholms mest eleganta inredningsbutik 
Redan efter några år blir namnet dock lite missvisande, eftersom Estrid Ericsons inredningsintresse tar över. Tre år efter starten flyttar butiken till de större lokaler på Strandvägen där man hittar den än idag, och i början av 30-talet har Svenskt Tenn förvandlats till Stockholms mest eleganta inredningsbutik. Estrid Ericson anlitar svenska funkisarkitekter som Uno Åhrén och Björn Trägårdh. Och hennes känsla för skönhet och kvalitet utvecklas i takt med hennes reslust: inköpsresorna går till både Nord- och Sydamerika, England, Frankrike och Italien.
Men den stora förändringen kommer med Josef Frank. 1932 beställer Estrid Ericson de första möblerna från den redan välkände österriske arkitekten och formgivaren, och samarbetet intensifieras snabbt. 1934 anställs Josef Frank, som lämnat den gryende nazismen i Österrike och bosatt sig i Sverige med sin svenska fru.

Livslångt designsamarbete 
Samarbetet mellan Estrid Ericson och Josef Frank blir inte bara livslångt utan också ett av den svenska designhistoriens mest intressanta. Snart visar det sig att Estrid Ericsons konstnärlighet och företagsamhet i kombination med Josef Franks mänskliga modernism är ett äkta framgångskoncept. Han ritar möblerna och textilierna, hon har ögat för att exponera dem.
Estrid Ericson håller i den dagliga driften av företaget ända fram till 1975, då hon, vid fyllda 81, säljer företaget till Kjell och Märta Beijers stiftelse. Men hon fortsätter som kreativ ledare i flera år till.

Tiden efter Estrid Ericson
1979 tar Ann Wall över vd-posten och det är hon som förvandlar Svenskt Tenn till det välskötta och vinstdrivande företag det är idag. Ann Wall genomför en nödvändig och genomgripande modernisering av Svenskt Tenn, som under Estrid Ericsons tid ännu drevs med gammalmodiga metoder.
En noga genomtänkt förnyelse av sortimentet samordnas med skyltning och marknadsföring. Samarbeten med utvalda, nya formgivare och med konst- och designhögskolor etableras.
Och när Ann Wall efter 20 år som vd drar sig tillbaka instiftar Beijerstiftelsen ett designpris i hennes namn. Allt enligt den nya affärsidén ”att föra Estrid Ericsons och Josef Franks anda vidare i modern tappning.”http://www.svenskttenn.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar