juni 05, 2012

Efva Attling, grundare Efva Attling

Efva Attling föddes i Stockholm. Hon gjorde sitt första smycke när hon var 11 år gammal. Vid 16 års ålder var Efva elev till en av Sveriges främsta silversmeder. Sedan upptäckte Eileen Ford henne och en 12-årig modellkarriär tog sin början. Efva arbetade som modell i Milano, Paris, London och med Ford Models i New York, men hon ville byta karriär och det gjorde hon. Med musik både inom familjen och i sitt hjärta så startade Efva ett band 1981 kallat "X models". Bandet hade en stor hit med balladen "Två av oss" på 80-talet, där Efva skrivit både text och musik. Medan hon fortsatte skriva texter, sjunga och släppa skivor så arbetade hon även med design i olika former. Hon designade kläder för Levi´s och H&M och hade ett eget märke för mammakläder "Pretty Pregnant".


Sedan 1996 är Efva tillbaka där hon en gång började: att arbeta med silver, guld och ädelstenar. Efvas specialitet är att leka med ord och uttryck. Detta ger ytterligare en dimension till smyckena. "Och då jag brukade skriva låtar så vill jag fortfarande beröra människor med ord. Jag kallar mina smycken Beauty with a thought, skönhet med en tanke".


2010 blev Efva Attling den första vinnaren av Damernas Världs pris Guldknappen Accessoar. Motiveringen löd: ”Personlig design och livsbejakande tankar i förgylld förening, är denna multitalangs signum. I en stenhård produktkategori med många dagsländor har vinnaren bevisat sin styrka år efter år. Varumärket har en stark identitet som känns igen av alla. Hon är en framgångssaga som ger oss hantverk med en mening. Med kraft från själen, passion och brinnande engagemang smyckar hon vår vardag. Efva Attling skriver sig rakt in i svensk modehistoria genom att vara först ut som värdig vinnare av Guldknappen Accessoar, 2010.” 

Efva Attling har vuxit starkt sedan starten 1999 och är nu etablerat i över tio länder, med sju konceptbutiker och 200 återförsäljare. Den senaste butiken öppnades förra året i New York. Idag omsätter Efva Attling cirka 100 mkr. Bolaget expanderar nu internationellt, främst i USA och i Kina där ett antal samarbeten redan startats upp. Heja Efva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar